Het pensioenfonds

Beleggingsbeleid

Samen met uw werkgever legt u geld in voor uw pensioen. Als pensioenfonds beleggen we dit geld om in de toekomst uw pensioen en dat van al onze andere deelnemers te kunnen betalen. We beleggen het geld in aandelen, obligaties en andere beleggingsvormen. Door te beleggen op een verantwoorde manier, halen we opbrengsten uit onze beleggingen.

Waarom pensioenfonds VLEP belegt en hoe we dat op een maatschappelijk verantwoorde manier doen, leggen we hieronder aan u uit.

Waarom belegt VLEP mijn inleg voor pensioen?

Beleggen is nodig voor een goed pensioen. Als we alleen zouden sparen, waren de pensioenen nu veel lager geweest.

Uw pensioen wordt voor ongeveer 30% betaald uit de inleg die u samen met uw werkgever betaalt. De rest, ongeveer 70%, wordt betaald uit de opbrengsten van onze beleggingen. Als u straks met pensioen gaat, krijgt u dus veel meer terug dan u zelf, samen met uw werkgever, aan inleg hebt betaald.

Hoe komt het beleggingsbeleid tot stand?

Het bestuur van het pensioenfonds bepaalt het beleggingsbeleid. De beleggingscommissie (die bestaat uit een aantal bestuursleden van het pensioenfonds en experts op het gebied van beleggingen) adviseert het bestuur over het beleggingsbeleid. Hierbij wordt rekening gehouden met onder andere regelgeving en de financiële positie van het pensioenfonds.

De 7 beleggingsovertuigingen van VLEP

Om te komen tot het beleggingsbeleid, hebben we zeven beleggingsovertuigingen opgesteld. Deze zeven overtuigingen staan centraal bij het bepalen van ons beleggingsbeleid.

  1. We beleggen voor de lange termijn.
  2. We maken bewuste keuzes in de verdeling over de verschillende soorten beleggingen.
  3. Als we risico nemen, moet hier extra opbrengst tegenover staan.
  4. Onze beleggingen zijn divers en verdeeld over de verschillende beleggingsvormen.
  5. We begrijpen wat we doen. Het fonds belegt alleen in categorieën en strategieën waarvan voor het bestuur op hoofdlijnen duidelijk is hoe deze werken
  6. We werken als fonds professioneel en kostenbewust.
  7. Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (MVB) voegt op de langere termijn waarde toe.

Jaarlijks evalueert het pensioenfonds de beleggingsovertuigingen en wordt, indien nodig, het beleid aangepast. Het beleggingsbeleid van het pensioenfonds wordt uitgevoerd door Columbia Threadneedle Investments.

In de 'Verklaring beleggingsbeginselen' leest u meer over het beleggingsbeleid van het pensioenfonds. 

Resultaten afgelopen jaren

Hieronder ziet u de beleggingsresultaten van VLEP van de afgelopen vijf jaar. Zoals u kunt zien, schommelen de beleggingsresultaten per jaar. Dit komt door de bewegingen op de wereldwijde aandelen- en obligatiemarkten.

De financiële positie van ons pensioenfonds is afhankelijk van ons vermogen en onze pensioenverplichtingen. Het vermogen is afhankelijk van de beleggingsresultaten. Onze pensioenverplichtingen zijn afhankelijk van de rentestand. Deze verhouding (waarde van beleggingen gedeeld door de waarde van de pensioenverplichtingen) wordt uitgedrukt in de dekkingsgraad

Stel dat de rente daalt, dan stijgen de pensioenverplichtingen maar kan de waarde van beleggingen in obligaties minder snel stijgen. Hierdoor zal de dekkingsgraad dalen. Pensioenfonds VLEP probeert zich tegen rentebewegingen te beschermen door in speciale rentecontracten (renteswaps) te beleggen zodat de beleggingen ongeveer dezelfde beweging maken als de pensioenverplichtingen.

In onderstaande tabel is dit rente effect te zien.

Let op! Niet alleen het rente effect is van belang omdat bijvoorbeeld binnengekomen pensioenpremies en indexatie van pensioenen ook een rol spelen.

De tabel laat ook goed zien dat als het geld risicovrij werd belegd (gemiddelde rekenrente), we een minder resultaat op de beleggingen zouden behalen.

Jaar Beleggings-rendement *Verandering pensioenverplichtingen Beleidsdekkingsgraad einde jaar **Gemiddelde rekenrente
2023 10,10% 13,06% 116,1% 2,27%
2022 -23,72% -28,47% 106,7% 2,47%
2021 2,83% -5,67% 96,2% 0,60%
2020 9,93% 23,08% 85,1% 0,27%
2019 18,26% 30,84% 91,5% 0,82%

Bron: Meerjarenoverzicht Jaarverslagen 2020-2023
* Procentuele wijziging technische voorzieningen
** gemiddelde rekenrente uitleg Rekenrente | De Nederlandsche Bank (dnb.nl)

In het jaarverslag van het pensioenfonds vindt u meer informatie over de resultaten van het beleggingsbeleid.

Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (MVB)

Het beleid voor Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (MVB-beleid) van pensioenfonds VLEP, laat zien hoe we bij het beleggen van uw pensioengeld rekening houden met maatschappelijke onderwerpen, zoals milieu en mensenrechten.

Het MVB-beleid van VLEP is gebaseerd op de Missie, Visie en Strategie van het pensioenfonds. Hierbij is rekening gehouden met internationale verdragen en gedragscodes van de VN en de OESO zoals “Global impact”. Pensioenfonds VLEP heeft daarom het IMVB-convenant ondertekend. 

Pensioenfonds VLEP heeft het MVB-beleid benoemd in het zevende beleggingsprincipe: “Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (MVB) voegt op lange termijn waarde toe.“

Een term die bij MVB ook vaak wordt gebruikt is ESG, dit staat voor Environmental, Social en Governance (milieu, mens en bestuur).

Het MVB-beleid van VLEP heeft de volgende twee doelstellingen:

  1. Portefeuilledoelstelling: Pensioenfonds VLEP wil rekening houden met MVB-maatstaven in de verdeling over beleggingscategorieën, bedrijven en landen. We geloven dat dit zal leiden tot dezelfde of betere rendementen en lagere risico's in vergelijking met een beleggingsbeleid waarbij geen rekening wordt gehouden met MVB-maatstaven.
  2. Invloed doelstelling: Pensioenfonds VLEP wil invloed uitoefenen op de bedrijven en landen waarin het belegt. Dit doet ze door te stemmen op aandeelhoudersvergaderingen, en het voeren van kritische gesprekken met bedrijven en landen over thema's [LINK hieronder] die het fonds belangrijk vindt. We doen dit bij voorkeur samen met andere partijen om daarmee meer invloed te kunnen uitoefenen.

Thema's: Klimaat en sociale thema's

De thema's die voor pensioenfonds VLEP het belangrijkst zijn:

  1. Thema klimaat: De gevolgen van klimaatverandering zijn nu al waar te nemen en zullen volgens klimaatwetenschappers alleen maar toenemen. De Nederlandsche Bank (DNB) vraagt pensioenfondsen jaarlijks om de risico's van klimaatverandering voor de beleggingen van het pensioenfonds in te schatten. Daarnaast wil VLEP via de beleggingen bedrijven en overheden aanzetten om maatregelen te nemen om de CO2-uitstoot te verminderen. Pensioenfonds VLEP gebruikt hiervoor een speciale aandelenindex voor haar aandelenbeleggingen die met vermindering van CO2-uitstoot rekening houden, te weten de Carbon Transition Benchmarks (CBT) die voldoen aan EU-regelgeving.
  2. Sociale thema's: Uit onderzoek (2021) onder de deelnemers van pensioenfonds VLEP kwam naar voren dat de deelnemers sociale thema's belangrijk vinden. Daarom zijn de volgende thema's opgenomen als speerpunten in het MVB-beleid: leefbaar loon, kinderarbeid, vakbondsvrijheid en veilige arbeidsomstandigheden.

Deze thema’s sluiten aan op de volgende VN Sustainable Development Goals: 8 (eerlijk werk en economische groei), 12 (verantwoorde consumptie en productie), en 13 (klimaatactie). 

Hoe gebruiken we het MVB-beleid en de thema's in de beleggingsportefeuille?

Elke drie jaar nemen we klimaatscenario’s mee in het bepalen van de beleggingsportefeuille. Daarnaast evalueren we driejaarlijks de beleggingscategorieën. Hierbij maken we onder andere gebruik van de MVB criteria. VLEP kan de volgende vijf MVB instrumenten toepassen, per beleggingscategorie wordt bekeken welke instrumenten het meest geschikt zijn:

  • Uitsluiten: Naast de wettelijke uitsluitingen (clustermunitie en landmijnen) belegt VLEP niet in
      a. Aandelen en obligaties van bedrijven die controversiële wapens produceren
      b. Aandelen en obligaties van bedrijven die tabak produceren
      c. Aandelen en obligaties van bedrijven die kolen en teerzanden exploiteren.
      d. Staatsobligaties uitgegeven door landen die onderworpen zijn aan sancties van de VN-veiligheidsraad      en/of de Europese Unie.
  • Stemmen: Op basis van het MVB beleid voert Columbia Threadneedle Investments het stembeleid uit.
  • Engagement: Kritische dialoog aangaan op basis van de thema's en de ESG scores met bedrijven en instellingen waarin wordt belegd.
  • MVB-integratie op basis van best in class benadering: Bedrijven met een hogere ESG-rating krijgen de voorkeur / meer gewicht in de portefeuille boven vergelijkbare bedrijven, met een lagere ESG-score.
  • Impactbeleggen: dit is het beleggen in bedrijven met een voornamelijk positieve bijdrage aan de thema's, bijvoorbeeld windmolenfabrikanten.

In het MVB-beleidsdocument vindt u terug hoe we de bovenstaande vijf instrumenten per beleggingscategorie toepassen.

Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR)

SFDR is een Europese verordening die tot doel heeft om de transparantie in de financiële sector op het gebied van duurzaamheid te vergroten. De EU wil dat de financiële sector bijdraagt aan het voorkomen van klimaatverandering en het verduurzamen van de economie in het algemeen. Pensioenfondsen spelen daarbij een grote rol en zullen moeten voldoen aan nieuwe Europese informatieverplichtingen.

VLEP houdt op dit moment geen rekening met de belangrijkste ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren, in de zin van artikel 4 van SFDR.

Eigen afweging

Het pensioenfonds weegt verschillende ESG-criteria mee bij zijn investeringsbeslissingen. Maar het fonds weegt niet specifiek mee wat de ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen zijn op de duurzaamheidsfactoren zoals deze zijn gedefinieerd binnen de SFDR. Het pensioenfonds heeft dus een eigen keuze gemaakt over welke criteria het meeweegt en in kaart brengt.

De SFDR-wetgeving is nog in ontwikkeling en is dus nog niet definitief. De rapportagevereisten en specifiek de lijst met indicatoren zijn nog niet definitief bekend. Het pensioenfonds wil zich bij de beleggingsbeslissingen nog niet vastleggen op die belangrijkste ongunstige effecten, zonder dat het weet wat die factoren en indicatoren exact zijn.

Data

Daarnaast moeten pensioenfondsen die wel rekening houden met ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op de specifieke duurzaamheidsfactoren van de SFDR ook over een grote hoeveelheid indicatoren rapporteren. Het fonds moet daarvoor aanvullende data inkopen. Dit brengt hoge kosten met zich mee. VLEP vindt dit op nu op dit moment niet passend binnen de mogelijkheden van het pensioenfonds. Ook de dekking van de data en de kwaliteit daarvan blijkt nog steeds beperkt. Vanuit de beoogde wijzigingen is het daarnaast ook mogelijk dat reeds ingekochte data niet meer geschikt kan zijn. Deze haken en ogen passen niet bij de operationele mogelijkheden van het pensioenfonds en zijn een reden om vooralsnog de Verklaring Ongunstige Effecten niet op te stellen.

Heroverweging keuze

Het pensioenfonds verwacht dat zowel de dekking als de kwaliteit van de data de komende jaren verbetert. Het pensioenfonds zal dan de huidige keuze om geen rekening te houden met de belangrijkste ongunstige effecten opnieuw in overweging nemen. Bij deze heroverweging neemt het pensioenfonds de kwaliteit, inspanning en kosten van de rapportages mee.

Kwalificatie pensioenregeling als artikel 8 product (SFDR)

Pensioenfonds VLEP kwalificeert de pensioenregeling in het kader van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) als een artikel 8 product. Het pensioenfonds gelooft dat verantwoord beleggen bijdraagt aan verantwoorde, stabiele en goede beleggingsresultaten en geeft daarmee tevens uitdrukking aan zijn maatschappelijke betrokkenheid.

Daartoe wordt in het beleggingsbeleid rekening gehouden met milieu-, sociale en governance-factoren. Uitvoering vindt plaats binnen de eigen beleggingsmandaten en binnen de fondsen waarin wordt belegd. Het fonds wil via de beleggingen en door actief aandeelhouderschap een positieve bijdrage leveren aan duurzame ontwikkeling en sociale verhoudingen én voorkomen dat negatief wordt bijgedragen aan vrede en veiligheid in de wereld.

Daarom houdt het pensioenfonds in het beleggingsproces expliciet rekening met de impact van de beleggingen ten aanzien van de hiervoor genoemde uitgangspunten en zijn in de selectie van vermogensbeheerders en beleggingsfondsen de bovengenoemde uitgangspunten tot uiting gekomen.

Downloads