Hoe bouwt u pensioen op?

Uw opbouwpercentage

opbouw.png

Elk jaar bouwt u pensioen op over een deel van uw salaris in dat jaar. 

Van dat salaris halen we eerst de franchise af. U krijgt namelijk later ook AOW van de overheid. Daar houden wij rekening mee bij de opbouw van uw pensioen. 

Het salaris dat overblijft is uw pensioengrondslag. Daarover bouwt u een percentage aan ouderdomspensioen op. Dit zijn de opbouwpercentages in 2018. 

Vlees 1,39%
Vleeswaren 1,47%
Gemaksvoeding 1,62%
Pluimveevlees 1,44%


Werkt u parttime? Dan is uw salaris lager dan als u 100% werkt. U bouwt dus minder pensioen op. U betaalt ook minder premie. 

Er is ook een maximum. Is uw salaris hoger dan € 65.787,- bruto per jaar in 2017? Dan bouwt u over dit hogere salaris geen pensioen op. Wilt u extra pensioen opbouwen? Kijk dan bij Welke keuzes hebt u zelf?

 

Een voorbeeld
Uw salaris is € 22.415,- bruto per jaar. De franchise is € 12.415,- (2018). U bouwt dus over € 10.000,- pensioen op. Dit is uw pensioengrondslag. U werkt in de vleeswarenindustrie. U bouwt daarom 1,47% ouderdomspensioen op. Dit is € 147,- in dat jaar. Het ouderdomspensioen dat u straks krijgt is een optelsom van alle jaren dat u werkt. Hierin zitten ook uw verhogingen. Die krijgt u elk jaar als dit financieel kan. Dit heet  toeslagverlening .

reglement.png

Meer weten over...

... uw pensioen bij ons? Ga naar laag 3. U vindt ook veel informatie en antwoorden op de website. 
... uw eigen pensioenbedragen? Kijk bij Mijn Pensioencijfers. 
... uw totale pensioen? Kijk op mijnpensioenoverzicht.nl.