Nieuws

Dekkingsgraad januari 2019

De actuele dekkingsgraad steeg in januari gelukkig van 92,8% naar 94,0%. De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, daalde door het slechte vierde kwartaal in 2018 met 0,7% naar 98,0%.

Lage dekkingsgraad, hoe komt dat?

Het jaar 2019 is op financieel gebied goed begonnen voor Nederlandse pensioenfondsen. Ondanks dat de rente weer daalde, steeg de dekkingsgraad in januari. Dit komt doordat de aandelenmarkten gedurende januari een sterk herstel vertoonden. Maar we moeten weer van ver terugkomen. Het laatste kwartaal van 2018 was op de aandelenmarkten erg onrustig door de handelsoorlog tussen de VS, China en de EU, de moeizame onderhandelingen rondom de Brexit, de zorgen over de begroting van Italië en de spanningen tussen Noord Korea en Japan. En zolang de rente heel erg laag blijft, is herstel van de dekkingsgraad heel erg moeilijk.

De dekkingsgraad steeg in januari licht. Net als bij veel andere pensioenfondsen daalde de beleidsdekkingsgraad in januari. De beleidsdekkingsgraad geeft de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen 12 maanden weer. De dekkingsgraad van januari vorig jaar was hoger dan die van dit jaar januari. Daarom is de beleidsdekkingsgraad nu gedaald.

Grotere kans op extra maatregelen 

Al met al was 2018 een teleurstellend jaar. In het eerste kwartaal van 2019 bespreekt het bestuur de cijfers over 2018 en kijkt ze naar het herstelplan. Het kan zijn dat we verplicht zijn om maatregelen te nemen. Misschien is dit jaar al een kleine verlaging van de pensioenen nodig. De kans op een verlaging van de pensioenen aan het einde van 2020 is groter geworden. We informeren u zodra er een besluit wordt genomen. Lees meer in ons herstelplan.