Nieuws

Dekkingsgraad oktober

De actuele dekkingsgraad daalde ten opzichte van vorige maand naar 97,1%. De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad is 99,5%.

Gedaalde dekkingsgraad, hoe komt dat?

Een voortslepende handelsoorlog tussen de VS, China en de EU, moeizame onderhandelingen rondom de Brexit, de kritiek van president Trump op de hogere rente in de VS en de zorgen over de begroting van Italië veroorzaakten veel spanning op de aandelenmarkten. Alles bij elkaar behaalden we daardoor deze maand negatieve beleggingsrendementen. Doordat ook de rente daalde (en daardoor onze verplichtingen stegen), daalde de dekkingsgraad met 3,8%.

Waardeoverdrachten pas mogelijk bij een beleidsdekkingsgraad van 100% of meer

Totdat onze beleidsdekkingsgraad 100% of hoger is, mogen wij niet meewerken aan waardeoverdrachten. U kunt uw aanvraag voor waardeoverdracht wel alvast naar ons sturen. Wij nemen dan contact met u op, zodra we die aanvraag mogen verwerken.

Misschien extra maatregelen nodig

De ontwikkelingen op de financiële markten zorgen er voor dat de beleidsdekkingsgraad dit jaar maar een beetje is gestegen. Als de beleidsdekkingsgraad minder stijgt dan we in het herstelplan verwachten, kan het zijn dat we verplicht zijn om maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld het verhogen van de premies óf het verlagen van de (opgebouwde) pensioenen. En dat doen we natuurlijk liever niet. Lees meer in ons herstelplan.