Nieuws

Dekkingsgraad april 2021

De  actuele dekkingsgraad  steeg in april van 95,6% naar 97,3%. De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, steeg met 1,2% naar 88,3%.

Stijging rente én positieve aandelenrendementen zorgen opnieuw voor stijging dekkingsgraad

Net als in februari en maart zette het herstel van de dekkingsgraad in april gestaag door. De belangrijkste reden van de stijging van de dekkingsgraad is de stijging van de rente én de positieve rendementen op de aandelen.

  • De stijging van de rente is voor pensioenfondsen positief. Pensioenfondsen rekenen steeds uit hoeveel geld ze nú al in kas moeten hebben voor de pensioenen die ze later moeten uitbetalen. Hoe lager de rente, des te meer geld pensioenfondsen nú al in kas moeten hebben.
  • Een hoge rente is positief voor pensioenfondsen. Maar de Europese Centrale Bank (ECB) vreest voor lagere rendementen op risicovolle beleggingen. Door de hogere rente, is lenen duurder. Daardoor verwachten ze dat het economisch herstel van Nederland vertraagt. Daarom wil de ECB de rente laag houden. Dat doen ze door het opkopen van staats- en bedrijfsleningen. Voor het herstel van onze dekkingsgraad is dat ongunstig.

Onze dekkingsgraad was eind 2020 90,1%. We besloten de pensioenen niet te verlagen. Dat kon door gebruik te maken van de zogenaamde vrijstellingsregeling. Lees hier waarom we dat besluit hebben genomen.