Nieuws

Laatste nieuws over corona en uw pensioen

Het coronavirus houdt ons allemaal bezig. We houden u graag op de hoogte van de ontwikkeling op pensioenvlak.

Wij blijven bereikbaar

Ook in deze roerige periode blijven wij uw vragen uiteraard beantwoorden. Stel uw vraag bij voorkeur via ons contactformulier. Als u het prettiger vindt telefonisch contact op te nemen, dan kan dat natuurlijk. Het kan zijn dat de wachttijden iets langer zijn dan normaal. 

U krijgt uw pensioen gewoon betaald

Krijgt u al pensioen van ons? Er verandert niets. De uitbetaling gaat automatisch en komt dus niet in gevaar. Hier vindt u de betaaldata.

De coronacrisis heeft géén gevolgen voor het nabestaandenpensioen

VLEP keert het partnerpensioen en het wezenpensioen gewoon uit als iemand overlijdt aan de gevolgen van het coronavirus. Bekijk de hoogte van het partnerpensioen in Mijn Pensioencijfers.

Tot 1 oktober geen ‘Attestatie de Vitae’

Woont u in het buitenland en krijgt u pensioen van ons? Normaal gesproken vragen wij u ieder jaar een Attestatie de Vitae (Bewijs van in leven zijn) naar ons te sturen. Tot 1 oktober is dat niet nodig. Wij blijven gewoon uw pensioen betalen. Komt u te overlijden en heeft u nabestaanden? Dan moeten zij uw overlijden wél aan ons doorgeven.

Mogelijk geen post in het buitenland vanwege coronavirus, geef uw e-mailadres door

Als u in het buitenland woont, wordt post in sommige gevallen niet of later bezorgd. Dit heeft te maken met het coronavirus. De vertraging is afhankelijk van het land waarin u woont. Kijk voor meer informatie over de postbezorging op de website van PostNL.

Werktijdverkorting? Pensioenopbouw blijft

Als een werkgever werktijdverkorting of NOW voor één of meerdere van zijn of haar werknemers toegekend krijgt, heeft dat geen gevolgen voor de pensioenopbouw. De werkgever krijgt een ‘vergoeding’ voor het feit dat hij/zij werknemers in dienst houdt. De loondoorbetaling aan werknemers wijzigt niet. Het loon dat de werkgever aan ons doorgeeft wijzigt niet. En dus ook de pensioenopbouw van werknemers verandert niet. Controleer hoeveel pensioen u opbouwt in Mijn Pensioencijfers.

Ontslag of gedeeltelijk ontslagen?

Wordt u ontslagen? Of gedeeltelijk ontslagen? Uw pensioenopbouw stopt (gedeeltelijk). U kunt uw pensioenopbouw zelf vrijwillig voortzetten. Daarmee voorkomt u dat er een gat ontstaat in uw pensioenopbouw. Vergeet niet een WW-uitkering aan te vragen bij UWV.

Werkgever failliet?

  • Meld u bij UWV. Als een werkgever niet alle pensioenpremies meer kon betalen, kunnen wij dat voor u regelen.
  • 51 jaar of ouder en minimaal 18 jaar pensioenopbouw? Mogelijk heeft u recht op ‘voorwaardelijk pensioen’. Dat staat op uw UPO. Uw recht vervalt bij ontslag. Neem contact met ons op.

Gespreide premiebetaling

Wij begrijpen dat een groot deel van de werkgevers in ‘onze’ sectoren de gevolgen van het Corona-virus voelt. Het is voor iedereen belangrijk dat ook uw bedrijf gezond blijft. Daarom willen wij u graag helpen, waar dat kan. Neem contact met ons op als u in acute problemen komt. Wij denken graag met u mee om een passende oplossing te vinden. Bijvoorbeeld gespreide betaling van de premienota’s.

Dekkingsgraad daalt door crash op de beurzen

Nu aandelen minder waard worden, worden ook onze beleggingen minder waard. Naast de waarde van onze beleggingen is de rente een belangrijk element in de berekening van onze dekkingsgraad. Doordat de rente nog steeds erg laag is en onze beleggingen nu ook in waarde dalen, komt onze dekkingsgraad zwaar onder druk te staan. Lees meer

Houd onze website in de gaten! Werkgever? Meld u aan voor onze digitale werkgeversnieuwsbrief.

Bij nieuwe belangrijke ontwikkelingen updaten we deze pagina.