Nieuws

Wat betekent het pensioenakkoord voor mijn pensioen?

De drie grootste vakbonden, FNV, CNV en VCP, zijn akkoord met het door onderhandelaars vanuit de politiek, de werkgevers en de vakbonden gesloten ‘principe pensioenakkoord’.

In het principe akkoord zijn afspraken gemaakt over het minder snel laten stijgen van de AOW-leeftijd, soepelere regels voor het verlagen van pensioenen, afschaffen van de zogenaamde doorsneepremie en is gesproken over een regeling voor zware beroepen en ZZP’ers. Met dit akkoord is een belangrijke eerste stap gezet. Sommige punten hebben op korte termijn al effect zoals de wetswijziging over de AOW-leeftijd. Ook de nieuwe regels over verlaging van de pensioenen kunnen volgend jaar al gevolgen hebben. Maar er moet ook nog veel uitgewerkt en vastgelegd gaan worden over het nieuwe pensioenstelsel. De verwachting is dat wetgeving pas over een aantal jaren klaar zal zijn.

We weten nu nog niet wat dit voor úw pensioen betekent

In de komende tijd werkt een speciale werkgroep van kabinet en sociale partners het akkoord verder uit. Het is nu dus nog onduidelijk wat er in onze pensioenregeling echt gaat veranderen. Dat er ingrijpende wijzigingen aankomen, is wel duidelijk. Helaas betekenen de aanstaande veranderingen niet automatisch dat de mogelijke verlagingen van de pensioenen van de baan zijn.  We houden er nog steeds rekening mee dat een forse verlaging van de pensioenen nodig is in 2020 of 2021.