Nieuws

Dekkingsgraad mei 2019

De actuele dekkingsgraad daalde in mei van 95,2% naar 91,4%. De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, daalde met 0,4% naar 96,2%.

De dekkingsgraad is gedaald, hoe komt dat?

Het voortdurende handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten zorgde ook in mei weer voor een daling van de rente. Een lage rente brengt pensioenfondsen in de problemen, doordat er meer geld ‘in kas’ moet zijn om de pensioenen te kunnen blijven uitbetalen. Hoe lager de rente is, hoe meer geld VLEP ‘in kas’ moet hebben. Ook de rendementen op aandelen waren in mei niet goed, wat ongunstig is voor de dekkingsgraad. De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden. Doordat de dekkingsgraad nu lager is dan vorig jaar mei, daalt de gemiddelde dekkingsgraad. Lees meer over onze financiële situatie.

Grote kans op extra maatregelen 

Onze dekkingsgraad herstelt niet zoals wij hadden verwacht. In het pensioenakkoord zijn afspraken gemaakt over het versoepelen van ‘kortingsmaatregelen’. Maar dat betekent helaas niet dat we uit de gevarenzone zijn. Een verlaging van de pensioenen aan het einde van 2020, of zelfs eerder, is niet van de baan.