Nieuws

Factoren om afkoop, uitruilen en vervroegen te berekenen gewijzigd op 1 januari 2024

Op 1 januari 2024 zijn de flexibiliseringsfactoren gewijzigd. Deze factoren gebruiken wij om de hoogte van het pensioen te berekenen en vast te stellen. Door de nieuwe factoren is de hoogte van het pensioen (iets) lager dan met de factoren van 2023. Dat betekent dat berekeningen die in 2023 zijn gemaakt, in 2024 lager zijn als het pensioen dan wordt vastgesteld. Dit geldt bij het uitruilen van pensioen, pensioen vervroegen en afkoop van kleine pensioenen.

Flexibiliseringsfactoren zijn rekenregels om de hoogte van uw pensioen te berekenen

Als u uw pensioen in laat gaan, gebruiken wij rekenregels om de hoogte van uw pensioen vast te stellen. We noemen deze regels de flexibiliseringsfactoren. Deze factoren gebruiken we om de hoogte van het pensioen te berekenen op het moment dat u uw pensioen laat ingaan. Om deze flexibiliseringsfactoren vast te stellen zijn onder andere de rekenrente en de levensverwachting van toepassing.

De factoren wijzigen door een stijging van de rente

Elk jaar bekijken we of de flexibiliseringsfactoren aansluiten bij de levensverwachting en de rekenrente. Als dat niet meer zo is, dan passen we de factoren aan. Dat betekent dat we met andere factoren de hoogte van uw pensioen berekenen. De rekenregels voor 2023 waren gebaseerd op de rente van 31 oktober 2022. Sindsdien is de rente gestegen. Daarom zijn de flexibiliseringsfactoren voor 2024 aangepast.

Pensioen kan lager zijn door de nieuwe factoren

Wilt u in 2024 pensioen afkopen, partnerpensioen uitruilen voor een hoger ouderdomspensioen of eerder met pensioen gaan? Dan kan de hoogte van het pensioen lager zijn dan met de factoren voor 2023. Wilt u precies weten wat de wijziging voor de hoogte van uw eigen pensioen betekent? Neem dan contact met ons op.

Goed om te weten: voorlopig bedrag kan anders zijn dan uiteindelijke pensioen

Vraagt u uw pensioen aan? Dan krijgt u altijd een voorlopige schatting van de hoogte van uw pensioen te zien. Pas als uw pensioen ingaat wordt de hoogte vastgesteld. In deze bedragen kan dus verschil zitten.
Kiest u in uw pensioenplan voor pensioen ruilen, eerder of later met pensioen gaan of afkoop? Dan kan het bedrag iets hoger of lager zijn door wijzigingen in de flexibiliseringsfactoren. Vlak voordat uw pensioen ingaat krijgt u het definitieve bedrag.

Kijk hier voor meer informatie.