Nieuws

Vleesvervanger of vlees: alle werknemers hebben recht op pensioen van pensioenfonds VLEP

Veganistische en vegetarische gehaktballen vallen net als gehaktballen van vlees onder de gemaksvoedingssector en daarmee de verplichtstelling van pensioenfonds VLEP. Dat is het oordeel van het hof op 23 mei. Het hof wijst er onder andere op dat in het verplichtstellingsbesluit van pensioenfonds VLEP niet staat dat onder gemaksvoeding – de categorie waaronder gehaktballen en hamburgers vallen – alleen producten met vlees erin worden verstaan.

Pensioenfonds VLEP vindt het in het belang van alle werknemers van het bedrijf Livekindly, en de hele branche, dat hier nu duidelijkheid over is. Zij hebben allemaal recht op een pensioen van pensioenfonds VLEP. Dit voorkomt oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Nu er duidelijkheid is, kan VLEP de pensioenen voor de werknemers van Livekindly verzorgen en de pensioenpremie innen bij de werkgever.

Pensioenfonds VLEP is blij met deze uitspraak van het hof. “De uitspraak van het hof erkent de reikwijdte van onze verplichtstelling”, aldus J.R. Schepen, werkgeversvoorzitter pensioenfonds VLEP. “De gemaksvoedingsindustrie is een innovatieve branche met veel nieuwe producten. Consumenten vragen naast producten van een dierlijke oorsprong ook plantaardige varianten daarop. In het karakter van de productieprocessen, de aard van de werkzaamheden en de plek van deze producten in het schap zit echter geen wezenlijk verschil.” Met deze uitspraak weten ook andere bedrijven en hun werknemers waar ze aan toe zijn.

Achtergrond

Pensioenfonds VLEP is het bedrijfstakpensioenfonds voor Vlees, Vleeswaren, Gemaksvoeding en Pluimveevlees. Pensioenfonds VLEP regelt de pensioenen voor werknemers en oud-werknemers in 4 bedrijfstakken:

  • de Gemaksvoedingindustrie
  • de Vleeswarenindustrie
  • de Versvlees- en Vleesbewerkende Industrie
  • de Pluimveeverwerkende Industrie

Het bedrijf Livekindly uit Oss produceert veganistische producten onder de merknaam Like Meat. Het bedrijf stelde dat het niet onder de verplichtstelling van pensioenfonds VLEP valt. Livekindly had om die reden een rechtszaak tegen pensioenfonds VLEP aangespannen. De kantonrechter besloot op 1 september 2022 dat de werkgever niet bij pensioenfonds VLEP hoort. Pensioenfonds VLEP ging in beroep tegen deze uitspraak en het hof oordeelde op 23 mei 2023 dat het pensioenfonds gelijk heeft.