Nieuws

Waarom zijn er soms rechtszaken tussen pensioenfonds VLEP en werkgevers?

Over pensioenfonds VLEP stond er op 12 december een artikel in de Telegraaf. Dit artikel gaat over een lopende rechtszaak tussen pensioenfonds VLEP en een werkgever.

Waarom een rechtszaak?

Pensioenfonds VLEP is van mening dat het bedrijf onder de verplichtstelling van pensioenfonds VLEP valt. Dat bedrijf is het hier niet mee eens. Om hier duidelijkheid over te krijgen loopt er nu een rechtszaak. De rechter heeft in eerste aanleg beslist dat het bedrijf niet onder de verplichtstelling valt. Pensioenfonds VLEP is het niet met deze uitspraak eens en gaat daarom in hoger beroep.

Wat is een verplichtstelling van een pensioenfonds?

In de meeste bedrijfstakken in Nederland hebben vakbonden en werkgevers afspraken gemaakt over arbeidsvoorwaarden, waaronder ook de pensioenregeling. Deze afspraken zorgen ervoor dat alle werkgevers die vallen onder een sector niet concurreren op arbeidsvoorwaarden en werknemersbelangen, inclusief pensioen, worden beschermd. Als de meerderheid van een bedrijfstak een verplichte pensioenregeling wil, dan kunnen ze de Minister vragen om dit vast te leggen in een verplichtstelling. Voor de pensioenregeling in die bedrijfstak geldt dan dat deze werkgevers zich verplicht moeten aansluiten bij het bedrijfstakpensioenfonds. Voor alle werknemers die werken in deze sectoren wordt er dan bij dat bedrijfstakpensioenfonds pensioen opgebouwd.

Waarom is de vraag of het bedrijf onder de verplichtstelling valt, voorgelegd aan de rechter?

Als een werkgever bezwaar heeft tegen de aansluiting bij een bedrijfstakpensioenfonds dan kan de werkgever naar de rechter stappen. De reden hiervoor is meestal dat de werkgever vindt dat hij niet bij het pensioenfonds VLEP thuishoort omdat de bedrijfsactiviteiten niet passen bij de omschrijving die in de verplichtstelling van het pensioenfonds is opgenomen.

Voor het pensioenfonds is het belangrijk dat er duidelijkheid komt. Want als werknemers later bij het pensioenfonds aankloppen en dan blijkt dat de werkgever wel bij het fonds hoorde, dan moet het pensioenfonds het pensioen toch uitbetalen. Ook als er nooit premie aan het fonds is betaald. In dat geval draaien de andere deelnemers in het pensioenfonds op voor de pensioenen van werknemers van wie de werkgever niet was aangesloten.