-
Wat is een premieregeling?
Volgens de nieuwe pensioenwet moet ieder pensioenfonds een ‘premieregeling’ invoeren. Dat betekent dat de premie die werkgevers en werknemers elke maand inleggen vaststaat. De hoogte van het pensioen dat je later krijgt, staat niet vast.
Het pensioenfonds belegt de premie. Dat gebeurt nu ook al. Anders dan nu bouwt iedereen met deze premie straks een persoonlijk pensioenvermogen op. Dit vermogen groeit aan met de opbrengst van de beleggingen. Als het goed gaat met de economie, groeit het vermogen sneller. Als het slecht gaat, kan het ook minder worden. Ook de pensioenen van gepensioneerden kunnen schommelen, maar voor hen is de kans kleiner dat het pensioen in een jaar omlaag gaat. Verlagingen van pensioenen worden gespreid over vijf jaar en verzacht door de zogenaamde solidariteitsreserve.
-
Wat is een solidariteitsreserve?
Organisaties van werkgevers en werknemers willen zoveel mogelijk voorkomen dat pensioenen in een jaar omlaag moeten. Er is gekozen om een deel van het pensioenvermogen te gebruiken voor de zogenaamde solidariteitsreserve. Dit is een deel van het pensioenvermogen dat onder andere gebruikt mag worden om uitkeringen aan te vullen om zo een korting te voorkomen. Dit is het belangrijkste doel van de solidariteitsreserve, naast het gebruik van de solidariteitsreserve mag Vlep de eventuele kortingen over vijf jaar spreiden. De combinatie van spreiden en het gebruik van de solidariteitsreserve maakt dat uit berekeningen blijkt dat de kans op kortingen klein blijft.
-
Welke premieregeling heeft Pensioenfonds VLEP gekozen?
De nieuwe pensioenwet staat twee soorten premieregelingen toe. De eerste is een ‘flexibele premieregeling (FPR) en de tweede is de ‘solidaire premieregeling’ (SPR).De organisaties van werkgevers en werknemers hebben gekozen voor de ‘solidaire premieregeling’ (SPR). Deze regeling lijkt het meest op de pensioenregeling van nu. De solidaire premieregeling heeft twee belangrijke kenmerken:
- Pensioenfonds VLEP belegt het geld voor de pensioenen als één geheel. Het pensioenfonds bepaalt waarin het geld wordt belegd. Voor jongeren wordt daarbij meer risico genomen dan voor ouderen. Het pensioenfonds bouwt het risico stapje voor stapje af.
- Er gaat geld naar een reserve: de solidariteitsreserve. Pensioenfonds VLEP gebruikt deze reserve om de kans op het verlagen van de pensioenen te verkleinen.
In de ‘flexibele premieregeling (FPR) kunnen deelnemers zelf beleggingskeuzes maken en kiezen voor een pensioen dat vaststaat. Organisaties van werkgevers en werknemers vinden dat deze regeling minder goed bij de doelgroep past. Daarom hebben ze niet voor deze pensioenregeling gekozen.