Eind 2023 hebben we onderzoek gedaan naar hoeveel risico u vindt dat wij mogen nemen. Bij beleggingen met meer risico is er ook meer kans op een hoger pensioen. Maar bij minder risicovol beleggen geeft dit meer zekerheid en dus een kleinere kans op een lager pensioen.
1.565 werknemers, 907 gepensioneerden en 1.296 oud-werknemers deden mee aan het onderzoek. We delen graag de belangrijkste uitkomsten.
Liever meer zekerheid, ook als dat iets minder pensioen betekent:
- Ongeveer 40% van de werknemers vindt dat VLEP zo min mogelijk risico moet nemen, ook als dat een lager pensioen betekent.
- Ongeveer een kwart van de werknemers en een derde van de oud-werknemers vindt dat VLEP meer risico mag nemen, als daar de kans op een hoger pensioen tegenover staat.
- Ongeveer de helft van de werknemers geeft aan te weinig inkomen te hebben als het pensioen na pensionering met 5% daalt. Bij gepensioneerden ligt een daling gevoeliger. Bij de helft van de gepensioneerden is een daling van 3% van het pensioen niet te overzien.
Hoe ouder, hoe minder risico
Van alle werknemers komt 41% uit bij het meest offensieve beleggingsprofiel. Dat betekent: meer risico met meer kans op een hoger pensioen, maar ook meer risico dat het pensioen lager wordt. Vooral jongeren kiezen hiervoor. Ondanks dat vindt 14% van deze werknemers toch dat een scenario met het minste risico het beste bij hen past. Ouderen kiezen ook vaker voor minder risico. Er is daarmee een duidelijke lijn zichtbaar als we kijken naar leeftijd en hoeveel risico iemand wil lopen: hoe ouder iemand is, hoe minder risico hij of zij wil lopen. Ook gepensioneerden willen vooral zekerheid en hebben liever een stabiel pensioen dan mogelijk - maar risicovoller – een hoger pensioen.
15% van de werknemers kiest voor minder risico en dus meer zekerheid. Vooral mensen met een lager inkomen willen minder risico nemen.
Tevredenheid over VLEP: gemiddeld een 7,0
De tevredenheid van werknemers over VLEP stijgt naar een 7,0 (was een 6,7 in 2021).
Gepensioneerden geven VLEP een 7,2 en oud-werknemers een 6,9. Een groot deel van de (oud-)werknemers zegt geen goed beeld te hebben van VLEP. Gepensioneerden hebben een beter beeld van VLEP. Zij zijn ook positiever over het fonds. Meer contact lijkt tot meer tevredenheid te leiden.
Uitkomsten de basis voor ons beleid
De uitkomsten van dit onderzoek gebruiken we voor ons beleggingsbeleid. Er wordt per leeftijdsgroep (ook wel leeftijdscohort genoemd) vastgesteld hoe er belegd wordt. Dat betekent bijvoorbeeld dat jongeren meer risico kunnen nemen en dus meer in aandelen beleggen dan ouderen die meer in obligaties beleggen. Het pensioenfonds probeert, per leeftijdscohort, een goede balans tussen risico en rendement te vinden. Als je jong bent kan je meer risico nemen waarmee de kans op hogere rendementen behaald worden groter wordt. Hiermee is de kans op een hogere pensioenuitkering ook hoger. Het kan echter ook dat de rendementen (in enig jaar) lager zijn dan verwacht. Dan is er voor de jongeren nog tijd om te herstellen. Daarom wordt er voor jongeren risicovoller belegd dan ouderen. Hoe ouder je wordt hoe minder risico er genomen wordt.