Nieuws

“We geven (on)gevraagd advies, ook over het nieuwe pensioenstelsel”

Gert-Jan ter Schuur (60 jaar) is voorzitter van het Verantwoordingsorgaan. Maar wat doet het Verantwoordingsorgaan eigenlijk? Gert-Jan vertelt over hoe hij in het Verantwoordingsorgaan terecht is gekomen, zijn ervaring en waar ze zich mee bezig houden.

Van het een kwam het ander

“Veel werknemers hebben niet echt een beeld van pensioen. Voordat ik bij het Verantwoordingsorgaan ging, hield ik me ook nooit met pensioen bezig. Ik ben me erin gaan verdiepen toen we in 2014 wat problemen hadden bij mijn werkgever met een deel van de pensioenregeling (VPL), omdat we later bij het pensioenfonds waren aangesloten. En van het een kwam het ander. Sinds 2014 zit ik in het Verantwoordingsorgaan. Ik heb de opleiding Governance gehaald en verschillende cursussen gedaan. En sinds 2018 ben ik voorzitter. Dit doe ik naast mijn werk bij Plukon. Daar werk ik in de logistiek: orders klaarmaken, douanedocumenten, dat soort werk.”

Het Verantwoordingsorgaan geeft (on)gevraagd advies

“Ik zeg vaak: het Verantwoordingsorgaan geeft achteraf advies. En we geven ook ongevraagd advies. We controleren het bestuur en kijken daarbij goed naar de afweging tussen alle belangen. We denken mee over de toekomst van het pensioen, of we bijvoorbeeld moeten samengaan met een ander fonds, de grootte van het bestuur of de kosten.”

“We hebben een belangrijke rol bij de invoering van het nieuwe pensioenstelsel. Denk aan advisering  over het voorgenomen besluit tot invaren en de keuzes die daarbij gemaakt worden. Is er goed gekeken naar alle belangen? Als wij denken dat het niet evenwichtig is, dan kunnen wij het in principe ‘teruggeven’ aan het bestuur. Gelukkig worden we goed betrokken. Het bestuur betrekt ons al vanaf het begin bij dit project en de overwegingen die gemaakt worden.”

Communicatie over het nieuwe pensioenstelsel is een uitdaging

“De grootste uitdaging voor de aankomende jaren wordt het begrijpelijk uitleggen van het nieuwe pensioenstelsel. Sommige dingen zijn gewoon lastig, dus ook lastig uit te leggen. Daar moeten we een weg in vinden om iedereen te bereiken. Transparantie is hierin het belangrijkste: benoemen wat er goed gaat, maar ook als het slecht gaat. Als we iets nog niet weten, kunnen we dat ook benoemen.”

De arbeidsmarkt heeft ook effect op VLEP

“Een andere uitdaging is dat er geen opvolgers zijn voor dit soort functies. Voor het Verantwoordingsorgaan, maar ook bij de vakbonden. Er is geen jonge instroom. Daar maak ik me wel zorgen om. Hoe ziet het er over 5 of 6 jaar uit als er veel mensen met pensioen gaan? Dus hierbij ook een soort oproep: denk er eens over na om dit soort werk te gaan doen. Als je kiest voor bijvoorbeeld een functie in het Verantwoordingsorgaan dan heb je invloed op wat er met jouw geld gebeurt. Ik snap dat als je jong bent er andere dingen in het leven belangrijk zijn, maar het gaat om veel geld. Een dag in de week werk je voor je pensioen.”

“Maar werknemers vinden is in de hele sector een uitdaging. Er zijn veel vacatures, daardoor is er veel instroom van buitenlandse werknemers. En dat is ook weer een uitdaging voor VLEP. Zij bouwen pensioen op, verlaten Nederland weer, maar hebben hier dan nog een potje. Dat is lastig voor het pensioenfonds, want de vraag is dan vaak: hoe kunnen we deze mensen nog bereiken? Als ze niet zelf een e-mailadres registreren, raken ze uit beeld.”

We doen ons best voor een goed pensioen

“De kennis van pensioen is vrij laag. Als mensen bijvoorbeeld gescheiden zijn, komen ze er als ze met pensioen gaan achter dat een deel van het pensioen naar de ex-partner gaat. Dat soort dingen, dat weten veel mensen niet. Dat is ook een van de belangrijkste taken van het verantwoordingsorgaan: de communicatie naar deelnemers. Daar worden wij echt in betrokken. De bestuursleden komen vaak niet van de werkvloer in de sector. De leden van het Verantwoordingsorgaan wel. Dus wij helpen met die vertaalslag maken.”

Trots op de rol van het Verantwoordingsorgaan

“Ik vind het belangrijk dat iedereen in het Verantwoordingsorgaan zich inzet en een bepaalde kennis heeft. Je vertegenwoordigt een doelgroep en je sector. De bereidheid om te leren, dat vind ik belangrijk. Die stap hebben we nu gemaakt. Iedereen van het Verantwoordingsorgaan heeft dezelfde opleiding gedaan, dat hebben nu gewoon ingeregeld. Binnen het Verantwoordingsorgaan is er diversiteit in functies en zijn we transparant in wat er speelt. Daar ben ik trots op.”

Meer weten over hoe pensioenfonds VLEP bestuurd wordt? Je vindt meer informatie over het pensioenfonds op onze website.