Minder werken?

Denk aan uw inkomen voor later!

Als u minder werkt, ontvangt u minder salaris. U betaalt minder pensioenpremie en bouwt daardoor minder pensioen op. Ook uw eventuele partner en kinderen ontvangen minder pensioen als u overlijdt.

Een voorbeeld: U werkt nu fulltime en u wilt 80% gaan werken. U bouwt dan pensioen op over deze 80%. U krijgt daardoor later minder pensioen.

U gaat (tijdelijk) minder uren werken

  • Komt dit door de coronacrisis, dan kan uw werkgever mogelijk gebruikmaken van de tijdelijke overbruggingsmaatregelen van de overheid (TOZO). Het kan dan zijn dat u pensioen blijft opbouwen over het salaris dat u eerst verdiende. Vraag dit na bij uw werkgever.
  • Is er minder werk dan in uw contract staat, dan kan uw werkgever ontslag aanvragen voor die uren. U ontvangt mogelijk een uitkering van het UWV en blijft pensioen opbouwen. Vraag dit na bij uw werkgever.
  • Bereikt u binnen minder dan vijf jaar uw AOW-leeftijd? Dan mag u blijven werken naast uw (gedeeltelijke) pensioen. Over de gewerkte uren blijft u pensioen opbouwen.
  • Gaat u (gedeeltelijk) met pensioen en duurt het meer dan vijf jaar voordat u de AOW-leeftijd bereikt, dan mag u van de Belastingdienst niet volledig blijven werken. De uren die u met pensioen gaat, stopt u ook met werken. U bouwt daardoor minder pensioen op.

Let op:
Gaat u minder werken, maar blijft uw salaris gelijk? Dan blijft uw pensioenopbouw gelijk.

U hoeft niet aan ons door te geven dat u minder gaat werken. Dat doet uw werkgever.

U gaat tijdelijk met verlof

De algemene regel als u in dienst blijft is: neemt u onbetaald verlof, dan krijgt u geen salaris en bouwt u geen pensioen op. Er zijn uitzonderingen, afhankelijk van het soort verlof en betaald of onbetaald verlof. We noemen de meest voorkomende:

  • Zwangerschapsverlof: dit verlof om een kind te krijgen, is wettelijk geregeld. U krijgt uw salaris doorbetaald. Ook de betaling van de pensioenpremie en uw pensioenopbouw gaan door.
  • Ouderschapsverlof of adoptieverlof: u neemt een tijd vrij of gaat minder werken om voor uw kind(eren) te zorgen. Uw salaris wordt (gedeeltelijk) doorbetaald. Ook de betaling van de pensioenpremie en uw pensioenopbouw gaan door. In uw cao staat hoe dit is geregeld en of uw werkgever speciale regelingen heeft voor de premiebetaling.
  • Zorgverlof: u neemt vrij om voor een ziek familielid te zorgen. Dat kan betaald en onbetaald. Bij volledig betaald zorgverlof krijgt u salaris en gaat uw pensioenopbouw door. Bij onbetaald zorgverlof is dat anders. Vraag uw werkgever of u in deze periode pensioen opbouwt. De regels hiervoor veranderen vaak.
  • Sabbatical: u wilt even meer tijd voor andere dingen:
    • U neemt gedeeltelijk onbetaald verlof. Bijvoorbeeld om een studie op te pakken of om zelf wat meer ruimte te hebben. U krijgt salaris voor het deel dat u blijft werken. De pensioenopbouw voor dit deel gaat door.
    • U neemt volledig onbetaald verlof. Bijvoorbeeld om die (wereld)reis te maken of om een ver familielid te bezoeken. U krijgt geen salaris, maar soms bouwt u wel pensioen op. De premiebetaling gaat dan door. Stopt de pensioenopbouw, dan kunt u zelf de pensioenopbouw voortzetten. Dat heet vrijwillige voortzetting. In veel gevallen kunt u de premie verrekenen met uw inkomstenbelasting. Vraag bij de Belastingdienst na wat voor u geldt.

Onbetaald verlof is niet in de wet geregeld. Dit is meestal iets wat u zelf met uw werkgever afspreekt. Soms zijn daar ook speciale regelingen voor via de cao. Vraag dit na bij uw werkgever.

Pensioen bij VLEP blijven opbouwen tijdens onbetaald verlof

U kunt tijdens de onbetaald verlofperiode op eigen kosten pensioen opbouwen. Dat heet vrijwillige voortzetting. U betaalt dan het werknemersdeel én het werkgeversdeel van de premie.

Wat moet u doen?

  • Neem binnen 9 maanden na uw laatste werkdag contact met ons op.
  • Vraag uw werkgever naar de mogelijkheden om pensioen op te blijven bouwen. In veel gevallen kunt u de premie verrekenen met uw inkomstenbelasting. Informeer bij de Belastingdienst.
  • Wilt u stoppen met vrijwillige voortzetting? Geef dit dan tijdig aan ons door.

Vul uw pensioenpot zelf aan

Bouwt u onvoldoende pensioen op voor later nu u minder gaat werken? Zet dan zelf extra geld opzij voor later. Dat kan door bijvoorbeeld sparen, beleggen of geld apart zetten via een verzekering. Dat hoeven geen grote bedragen te zijn. Ook kleine bedragen kunnen tot aan uw pensioen groeien tot een mooi bedrag.

Kijk op mijnpensioenoverzicht.nl

Weet u hoeveel pensioen u opbouwt? Kijk eens op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Hier staan al uw opgebouwde pensioenen overzichtelijk bij elkaar. Ook ziet u hoeveel AOW u van de overheid krijgt en vanaf welke datum.

Neem contact op met een financieel adviseur

Een financieel adviseur kan u helpen bij deze keuzes. Dat mogen wij als pensioenfonds niet doen. Heeft u algemene vragen over de gevolgen van minder werken voor uw pensioen? Bel of mail ons gerust, wij helpen u graag!