Pensioenoverzicht (UPO)

Antwoorden op veelgestelde vragen

Terug naar het overzicht
 • Bij 'indiensttreding', 'begin deelneming' en/of 'begin pensioenopbouw' staat een verkeerde datum. Hoe kan dit?

  Op uw pensioenoverzicht kan een andere datum staan dan de echte datum waarop u in dienst bent gekomen. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn. Bijvoorbeeld:

  • Fusie, overname of overstap naar een andere vestiging
   De datum van deze gebeurtenis wordt dan op uw pensioenoverzicht vermeld.
  • Herintreden bij uw oude werkgever
   De datum van uw nieuwe dienstverband is vermeld op uw pensioenoverzicht. U hebt misschien aparte pensioenrechten uit uw oude en nieuwe dienstverband, die later zijn samengevoegd.
  • Start pensioenregeling
   U werkte al bij uw werkgever, maar uw werkgever is later aangesloten bij ons pensioenfonds. U bouwt dan pensioen op vanaf het moment dat uw werkgever zich aansloot en uw loongegevens heeft doorgegeven aan ons pensioenfonds.
  • Een wijziging van ons administratiesysteem
   Door een wijziging van het administratiesysteem in het verleden, is in sommige gevallen de datum 1-1-2011 komen te staan.


  Op uw pensioenoverzicht staat dus de datum van de nieuwe situatie. Dit heeft geen gevolgen voor uw pensioenopbouw.

 • Wanneer krijgt u een pensioenoverzicht?

  Elk jaar zijn nieuwe pensioenoverzichten voor alle deelnemers beschikbaar in Mijn Pensioencijfers.

  • Werknemers die nu pensioen opbouwen, krijgen jaarlijks bericht als het pensioenoverzicht klaar staat in Mijn Pensioencijfers of ontvangen het per post.
  • Ook gepensioneerden krijgen jaarlijks bericht of ontvangen dit overzicht.
  • Voor oud-werknemers die hun pensioen bij ons hebben laten staan toen ze uit dienst gingen, is er elk jaar een nieuw pensioenoverzicht in Mijn Pensioencijfers. Eenmaal per 5 jaar krijgen zij bericht als het pensioenoverzicht klaar staat.
 • Op welke gegevens is mijn pensioenoverzicht gebaseerd?

  Uw pensioenoverzicht is gebaseerd op de gegevens die op 1 januari bij ons bekend waren.

 • Ik heb twee pensioenoverzichten over hetzelfde jaar gekregen. Klopt dat?

  Ja. Als u in dat jaar bij meerdere werkgevers in verschillende branches heeft gewerkt, krijgt u meerdere pensioenoverzichten. Op uw pensioenoverzicht ziet u van welk pensioenfonds u het pensioenoverzicht heeft gekregen.

 • De bedragen op Mijnpensioenoverzicht.nl zijn niet hetzelfde als op mijn pensioenoverzicht. Klopt dat?

  Het is mogelijk dat uw meest actuele gegevens nog niet verwerkt zijn op  Mijnpensioenoverzicht.nl . In dit geval gaat u uit van de gegevens die op uw pensioenoverzicht staan. Uw nieuwe gegevens komen zo snel mogelijk beschikbaar op  Mijnpensioenoverzicht.nl .

 • Ik ben gescheiden. Staat het pensioen voor mijn ex-partner op mijn pensioenoverzicht?

  Nee. U vindt het pensioen voor uw ex-partner niet terug op uw pensioenoverzicht. Dat pensioen is van uw pensioen afgehaald.

 • Ik heb de waarde van mijn pensioen bij een ander pensioenfonds over laten dragen. Waarom zie ik dat bedrag niet op mijn pensioenoverzicht?

  Het pensioen dat u door waardeoverdracht erbij heeft gekregen, staat niet apart vermeld op uw pensioenoverzicht. De waardeoverdracht is verwerkt in uw pensioenoverzicht als u van ons een bevestiging heeft gekregen. Heeft u nog geen bevestiging gekregen? Dan is uw verzoek nog niet verwerkt in onze administratie.

 • Mijn te bereiken pensioen is lager dan op mijn vorige pensioenoverzicht staat vermeld. Hoe kan dat?

  Het kan zijn dat uw salaris lager is geworden. Bijvoorbeeld omdat u minder uren bent gaan werken. Het te bereiken pensioen is een indicatie van het pensioen dat u krijgt als u met pensioen gaat. Wij gaan er hierbij vanuit dat uw situatie niet verandert.

 • In mijn UPO bij ‘hoe zeker is uw pensioen’ staan in een plaatje met drie pijlen drie bedragen. Wat betekenen die bedragen?

  We weten niet hoe het in de toekomst met de economie gaat. De rente kan stijgen of dalen. Beleggingen kunnen hoge rendementen opleveren of juist niet. Dat heeft invloed op uw pensioenopbouw. Ook kunnen prijzen stijgen of dalen. We hebben op basis van berekeningen uw pensioen ingeschat.

  • Het bedrag in het plaatje bij de bovenste pijl in het midden is het verwachte eindresultaat. In de praktijk zal uw pensioen ergens tussen de bedragen aan de linker- en de rechterkant uitkomen. Wat uw pensioen uiteindelijk wordt, hangt af van hoe de economie zich ontwikkelt.
  • Gaat het heel slecht met de economie of stijgen de prijzen juist fors? Dan kan uw pensioen uitkomen op het linker bedrag.
  • En als het juist beter gaat met de economie, dan kan uw pensioen uitkomen op het rechter bedrag. Er is een hele kleine kans dat uw pensioen nog iets lager of hoger uitkomt dan de bedragen die u hier ziet.

  Let op: We hebben in het plaatje (vooruitblik) geen rekening gehouden met veranderingen in uw privésituatie. Denk hierbij aan een hoger of lager salaris of deeltijd werken. Dit kan ook van invloed zijn op uw pensioenopbouw.

 • In mijn UPO bij ‘hoe zeker is uw pensioen’ staan andere bedragen als op de pagina ’Hoeveel pensioen krijgt u als u blijft opbouwen. Hoe kan dat?

  Het bedrag op de pagina ‘Hoeveel pensioen krijgt u als u blijft opbouwen?’ houdt geen rekening met mogelijke prijsstijgingen (inflatie). Stel dat u over tien jaar 100 euro krijgt en dat alles de komende jaren duurder wordt. Dan kunt u over tien jaar met die 100 euro minder kopen dan nu.

  De drie bedragen in het plaatje ‘hoe zeker is uw pensioen’ houden wel rekening met deze prijsstijgingen. Zo kunt u ze goed vergelijken met uw huidige netto inkomen. En daardoor beter inschatten of uw pensioenbedrag voldoende zal zijn om van te leven.

 • Hoe kan ik doorgeven of ik mijn pensioenoverzicht per post of digitaal wil ontvangen?
  • Via onze website: Ga naar onze website en klik rechtsboven op Mijn Pensioencijfers. Logt u voor het eerst in, dan kunt u meteen aanvinken dat u pensioenpost digitaal of per post wilt ontvangen.
   ‘Post’ omzetten naar ‘digitaal’ (of andersom) kan ook bij ‘Direct regelen – Pensioeninformatie’.
  • Telefonisch of per brief: u vindt onze contactgegevens hier.
 • De voordelen van digitaal: een e-mail bij nieuws én een digitaal archief

  Als wij uw privé e-mailadres hebben en uw postvoorkeur op digitaal staat, dan krijgt u van ons een e-mail als er nieuws is. Ook krijgt u
  een e-mail als er persoonlijke pensioeninformatie (zoals het pensioenoverzicht) voor u klaarstaat in Mijn Pensioencijfers.

  Extra voordeel: bij ‘Mijn documenten’ hebt u een digitaal archief van al uw persoonlijke pensioeninformatie. Gaat u mee naar digitaal?