Antwoorden op veelgestelde vragen

Terug naar het overzicht
 • 1. Wat is MijnOverheid?

  MijnOverheid is uw persoonlijke website voor overheidszaken. U ziet hier hoe u bent geregistreerd bij de overheid, u krijgt er berichten van de overheid en de website geeft een overzicht van uw zaken met de overheid.

 • 2. Wat is er nodig om MijnOverheid te gebruiken?

  U heeft een DigiD nodig. Hebt u nog geen DigiD? Ga dan naar  www.digid.nl  om het aan te vragen. De overheid adviseert u om ook gebruik te maken van e-mailnotificatie. U krijgt dan automatisch een bericht zodra er nieuwe post voor u is in uw Berichtenbox. Dat is niet verplicht, maar wel handig. Voor e-mailnotificatie heeft u een e-mailadres nodig.

 • 3. Waarom post ontvangen via de Berichtenbox en niet gewoon via E-mail?

  Digitale post van de overheid moet vaak op tijd en veilig bij u binnenkomen. E-mail is daarvoor niet betrouwbaar genoeg. De Berichtenbox wel.

 • 4. Welke berichten krijg ik via de Berichtenbox en welke op papier via de post?

  Een organisatie die op de Berichtenbox is aangesloten, verstuurt niet alle post via de Berichtenbox. Een deel sturen ze ook nog via de gewone post. Het kan ook dat u berichten tijdelijk (om er aan te wennen) in uw Berichtenbox én als gewone post krijgt. Hoe ziet u welke berichten u via de Berichtenbox krijgt en welke op papier? Ga naar de website Mijnoverheid.nl. Ga naar “Berichtenbox” en dan naar "Instellingen". Daarna klikt u onder "Organisaties Berichtenbox" bij de organisatie op het informatie-icoontje. U ziet dan of die organisatie post via de Berichtenbox stuurt.

 • 5. Ik wil mijn berichten zowel via de Berichtenbox als via de gewone post ontvangen

  Koos u er voor om berichten via de Berichtenbox te krijgen? Dan krijgt u deze berichten niet meer op papier in uw brievenbus. Maar overheidsorganisaties sturen soms tijdelijk post aan uw Berichtenbox én op papier.

 • 6. Wie kan de berichten in de Berichtenbox lezen?

  Alleen u kunt berichten in uw Berichtenbox lezen. Als u dat wilt kunt u ervoor zorgen dat iemand anders uw berichten ook mag lezen. U heeft dan iemand ‘gemachtigd’.

 • 7. Hoe kan ik iemand machtigen om mijn berichten te lezen?

  U vraagt dat aan bij ‘ DigiD Machtigen ’. De persoon die u wilt machtigen moet het wel goed vinden dat hij wordt gemachtigd. Hij moet ook een MijnOverheid-account hebben.