Nieuws

Dekkingsgraad februari 2019

De actuele dekkingsgraad steeg in februari gelukkig van 94,0% naar 95,4%. Ook deze maand hebben we nog last van het slechte vierde kwartaal in 2018. De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, daalde met 0,5% naar 97,5%.

Lage dekkingsgraad, hoe komt dat?

Het jaar 2019 is op financieel gebied goed begonnen voor Nederlandse pensioenfondsen. De rente steeg in februari licht, wat gunstig was voor onze dekkingsgraad. Dit komt doordat de aandelenmarkten gedurende februari een sterk herstel vertoonden. Maar we moeten weer van ver terugkomen. Het laatste kwartaal van 2018 was op de aandelenmarkten erg onrustig door de handelsoorlog tussen de VS, China en de EU, de moeizame onderhandelingen rondom de Brexit, de zorgen over de begroting van Italië en de spanningen tussen Noord Korea en Japan. En zolang de rente heel erg laag blijft, is herstel van de dekkingsgraad heel erg moeilijk.

De dekkingsgraad steeg in februari licht. Net als bij veel andere pensioenfondsen daalde de beleidsdekkingsgraad in februari. De beleidsdekkingsgraad geeft de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen 12 maanden weer. De dekkingsgraad van februari vorig jaar was hoger dan die van dit jaar februari. Daarom is de beleidsdekkingsgraad nu gedaald.

Grotere kans op extra maatregelen 

Al met al was 2018 een teleurstellend jaar. In het eerste kwartaal van 2019 bespreekt het bestuur de cijfers over 2018 en kijkt ze naar het herstelplan. Het kan zijn dat we verplicht zijn om maatregelen te nemen. Misschien is dit jaar al een kleine verlaging van de pensioenen nodig. De kans op een verlaging van de pensioenen aan het einde van 2020 is groter geworden. We informeren u zodra er een besluit wordt genomen. Lees meer in ons herstelplan.