Nieuwe regels voor pensioen: dit verandert er

Nieuwe regels voor pensioen: dit verandert er

Door de nieuwe regels voor pensioen veranderen er ook een aantal zaken.

Een eigen pensioenpot

De premie die u en uw werkgever opzijzetten voor uw pensioen komt straks in uw eigen pensioenpot. Dit heet een premieregeling. Wij beleggen uw geld om uw persoonlijke pensioen te laten groeien. Zo bouwt u een eigen vermogen op. Als u later met pensioen gaat, dan zetten we uw persoonlijke vermogen om in een pensioen dat u iedere maand ontvangt.
We beleggen de premies nog steeds collectief. Zo blijven we kosten en risico’s met elkaar delen.

Uw pensioen beweegt mee met de economie

Door de nieuwe regels gaat uw pensioen meer meebewegen met de economie. Gaat het goed met de economie? Dan zal het vermogen in uw pensioenpot sneller omhooggaan. Gaat het economisch minder goed, dan gaat het vermogen in uw pensioenpot sneller omlaag. Door een reserve wordt dit zoveel mogelijk voorkomen. Het vermogen in uw pensioenpot zal dus gaan schommelen.

Maximaal 10% van uw pensioen in één keer opnemen

Als u met pensioen gaat heeft u een aantal keuzes. Hier komt waarschijnlijk een extra keuze bij. U kunt maximaal 10% van uw pensioen in één keer opnemen. U kunt dit bedrag bijvoorbeeld gebruiken voor een verbouwing, wereldreis of het afbetalen van uw hypotheek.

Goed om te weten: als u hiervoor kiest dan wordt het levenslange pensioen dat u iedere maand krijgt lager. Ook gaat u waarschijnlijk meer belasting betalen. Dat komt omdat het bedrag wordt gezien als inkomen. Hierdoor kan het bedrag opnemen ook invloed hebben op eventuele toeslagen.

Partnerpensioen afhankelijk van uw inkomen óf pensioen

Uw partner krijgt een partnerpensioen als u overlijdt. De hoogte van het partnerpensioen is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen of pensioen.

  • Overlijdt u voordat u met pensioen gaat? Dan krijgt uw partner een percentage van uw inkomen. Het percentage is nog niet bekend.
  • Overlijdt u als u met pensioen bent? Dan hangt de hoogte van het partnerpensioen af van de hoogte van uw pensioen.